I den Kolde Krig var det for spionfilm næsten obligatorisk på et eller andet tidspunkt at vise Checkpoint Charlie; selve symbolet på at Berlin i periode var adskilt i et Vest- og et Østberlin. Derfor har stedet naturligvis stor historisk værdi, men idag fremstår det desværre mest som en turistfælde.
Man kan stadig – forsøgsvis – danne sig et indtryk af, hvordan det har set ud, for der står stadig et vagtskur med et par grænsevagter foran. Men dels giver det ikke meget mening når det ikke længere er et ‘hul’ i muren, men bare placeret i midterrabatten af en vej, dels er det rent faktsik blevet flyttet fra sin oprindelige placering af hensyn til byudviklingen. Så kunne man ligeså godt have pillet det ned, og genopbygget det indendørs i et koldkrigsmuseum.
Oplevelsen bliver ikke bedre af, at der rundt omkring er masser af gadehandlende med højt prissatte, men temmelig suspekte, hatte og medaljer fra den Røde Hær – og at man mod passende betaling kan blive fotograferet foran Checkpoint Charlie skuret, flankeret af to storsmilende grænsevagter i uniformer fra henholdsvis den amerikanske og den sovjettiske hær.
Jeg forsøgte mig for sjov skyld med at prutte om prisen på en pelshue, der angiveligt skulle være en original pelshue tilhørende en general i den Røde hær i sovjettiden. Gadesælgeren kunne en hel del engelsk, men han blev på forundelig vis dårligere og dårligere til det efterhånden som min skepsis trådte tydeligere og tydeligere frem. Da han var nede på det halve af den først opgivne pris, droppede jeg det og gik min vej, mens han sagde grimme ord på et uforståeligt tysk bag min ryg.
Checkpoint Charlie var i perioden fra Muren blev bygget i 1961 til den faldt igen i 1989 en af de vigtigste grænseovergange mellem Østberlin og Vestberlin.