Overalt i Berlin ses det store pelsede dyr i alle mulige og umulige sammenhænge: på byens våbenskjold, i den zoologiske have, på flaget, som souvenirs, i kunsten, på T-shirts, Buddy Bears…

Berlin er i sandhed bjørnenes by.

Buddy Bears i Berlin
Buddy Bears i Berlin, photo by Eichental

Byens flag og våbenskjold bærer den opretstående sorte bjørn – Berlins bjørn – og det er nok herfra det hele stammer. Måske er det ligheden mellem det tyske ord for bjørn (Bär) og byens navn, der har givet anledning til det? Bjørnen optræder første gang i sammenhæng med byen Berlin på et segl fra 1280 og har siden da kæmpet om pladsen med de ørne som kendes fra Preussen og Brandeburgs våbenskjolde.

Berlin har også bjørne gående, ikke i gaderne, men i et større område. Nemlig i Berlin Zoo, hvor man naturligvis også har bjørne; endda flere forskellige slags.

Det er selvfølgelig også derfor at man ved filmfestivalen Berlinalen modtager en bjørn, som det synlige bevis på anerkendelsen.

De fleste souvenir butikker vil gerne sælge dig et eller andet med en bjørn på, f.eks. deres Buddy Bears, det samme vil de fleste tøjbutikker der har øjnet muligheden for at tjene lidt penge på turisters hang til symbolik. Visse butikker har specialiseret sig i byens lodne varetegn, og sælger ikke andet end Buddy Bears, søde bamser og ting med bjørnemotiv. Jeg var da også selv nødt til at have en T-shirt med en test foran en stor bjørn: “Berlin 2009”.

Læs også om United Buddy Bears her.

Similar Posts