Pergamonmuseets arkæologiske samlinger – et af mange museer på Museums Insel – indeholder gamle ægyptiske, hellenistiske og byzantinske kulturer i mellemøsten. Blandt andet det smukke Pergamonalter, og fra Babylon kommer Istharporten.
Pergamon var en oldtidsby i det nordvestlige Anatolien, hvis ruiner findes nær den moderne tyrkiske by Bergama.
Museet blev bygget i perioden 1910-30, men led en del skade af bombningerne under 2. Verdenskrig. Nu indeholder de tre bygninger med det imponerende indgangparti tre forskellige museer under samme tag: Det klassiske Antikken, Oldtidens Nærøsten og Museum for Islamisk Kunst.
Det indeholder flere store rekonstruktioner af arkæologiske bygningsværker så som Pergamonalteret, Markedsporten fra Miletus og Ishtarporten.
Ishtar porten var den ottende byport indtil byen Babylon og blev bygget år 575 før Kr. Den er et imponerende syn – men mere imponerende er det, at den viste port faktisk kun er den lile forport. Den væsentligt større blev bedømt til at være for stor til at fremvise på museum er og er istedet opmagasineret!
Det berømte Pergamonalter, der er et af museets mange tilløbsstykker, er en frise fra omkring 200 år før Kr. Det 35 meter bredde og 33 meter dybe monument viser i relief kampen mellem giganterne og Olympens guder. Alteret er oprindeligt udgravet i Tyrkiet, men er nu permanent placeret på museum i Berlin.
Det kan anbefales at gøre brug af den indspillede guide. Den giver masser af god viden, som øger forståelsen af udstillingerne, med mindre man da lige er professor i arkæologi…
Som med mange andre berømte seværdigheder kan det svare sig at komme tidligt – og undgå de lange køer. Kommer man i feriesæsonen først over middag, kan risikere at skulle tilbringe op til ½ time i kø. Og den tid kan man sagtens bruge på noget mere interessant.
En voksenbillet koster 15-18€, børn 5,50€. Der er rabat for studerende med gyldigt studiekort eller hvis man har investeret i et Berlin Welcomecard.