Brandenburger Tor er et af Berlins mest kendte vartegn, rejst i 1731 som en af byportene i toldmuren der dengang omgav hvad der dengang var Berlins yderkant. I 1789-1791 blev muren ombygget og fik den nyklassicistiske stil den har nu.

Brandenburger Tor

Alle de andre bymure er efterhånden gået til, men Brandenburger Tor står stadig. Den overlevede endda krigen med nød og næppe, selvom den blev betydeligt skadet.

Før 1989 stod porten lige op ad Berlinmuren og blev set som et symbol på den delte by, men efter murens fald blev porten genopbygget og er nu blevet et symbol på byens og landets enhed.

Porten er populær blandt turister og er et besøg værd uanset om man er på historisk rundtur, leder efter spændende bygningsværker eller man går efter turistattraktionerne.

Den tilstødende Pariser Platz er blevet en rigtig turistfælde og er fyldt med gadesælgere, musikanter, tiggere, hestevognsture og larm.

Brandenburger Tor ligger lidt vest for byens centrum, for enden af den smukke boulevard Unter den Linden og umiddelbart vest for Pariser Platz.

Similar Posts