Ampelmann opleves bedst som fodgænger på storbyferie, for så ser man byen på en hel anden måde og her et tip til i Berlin at se en seværdighed, man ellers sikkert ikke ville bemærke. I visse dele af denne tidligere delte by – den østlige del – kan man nemlig se dette lidt specielt lys ved fodgængerovergangene.
Turister til fods i Berlin vil altid se lidt mere. Man ser mere til byen og menneskene i den, når man på storbyeferier bevæger sig rundt mellem aktiviteter for turister, seværdigheder eller museer som fodgænger. Og i området omkring Muren vil man kunne se en anderledes lyskurv; med der Ampelmann.
Vi er vant til at se stilliserede figurer i vore trafiklys: rød mand – stop og grøn mand – gå. De er lidt kedelige at se på, for de skal være letgenkendelige uanset hvor man kommer fra; helt så simpelt er det ikke i Berlin.
Den røde og grønne mand ligner ikke noget man ser andre steder: den røde version står med armene udstrakt og samlede ben, man er ikke i tvivl om, at her skal man stoppe for den røde mand spærre vejen. Den grønne er i hastigt trav på vej fremad, en hurtigt spadseretur ser det ud til; begge har de hat på.
Denne figur kaldes ‘der Ampelmann‘ og stammer fra det tidligere østberlin.
Denne lille mandsperson blev introduceret i gadebilledet i 1961 og er altså en ældre herre. Han blev efterhånden så populær, at han blev brugt som ikon for færdselsundervisning i DDR, og det daværende råd for trafiksikkerhed lancerede en kampagne med mennesker udklædt som “die Amplemänchen” – en kampagne, der vandt flere internationale priser.
Ampelmann som ikon for Østberlin
Efter sammenlægningen var det meningen at alle disse lyssignaler skulle udskiftes med den version man finder i det øvrige Tyskland, for der skal jo være ensartethed i signalerne – i hvert fald set fra et trafiksikkerhedssynspunkt. Men efter mange protester fra østberlinerne fik de lov til at beholde ‘der Ampelmann’ og det er godt. Han er nemlig væsenligt mere charmerende end den normale version.
Der Ampelmann findes også i enkelte andre tyske byer, også et par stykker i den vestlige del. Og forskning tyder på, at den noget mere nuttede Ampelmann faktisk fungerer bedre en den skarptkantede vestlige version.
Man kan flere steder købe souvenirs med Ampelmann påtrykt, særligt i den østlige del af Berlin og omkring Muren. Og Ampelmann Berlin har sågar fået en hel restaurant opkaldt efter sig: Ampelmann Rastaurant und Strandpark.
I Odense har man for øvrigt taget ideen til sig, så der kan man nu se figurer fra H. C. Andersens eventyr, dirigere trafikken i de grønne og røde lys.